Wie is Zeger ?

Mijn is Zeger Karssen, geboren op 19-07-1984. In 2016 zijn bij mij de klachten van de hersentumor begonnen. Mijn spraak viel plotseling weg maar dit duurde maar een paar seconde. In één weekend gebeurde dit meerdere malen waardoor ik naar de huisarts ben gegaan.

De huisarts verwees me door naar het ziekenhuis waar de eerste testen werden gedaan. In het begin was er veel onduidelijkheid maar voor ik het wist zat ik in de molen van testen, scan en onderzoeken. Het Dijklander ziekenhuis verwees mij door naar het VU MC voor gespecialiseerde zorg. De verdenking hersentumor kwam rond sept 2016.

De arts vertelde dat ze iets op de scan zagen wat leek op een ruimte innemend proces in mijn hersenen, maar zij konden niet goed vertellen of dit iets goedaardigs of kwaadaardig was. Er zijn drie plekken zichtbaar waarvan één mijn spraakklachten kon verklaren. Maar voor meer informatie was er een operatie voor nodig om weefsel te verzamelen. In april 2017 ben ik voor het eerst geopereerd, een operatie waarbij ik tussentijds wakker gemaakt ben. Ik had op dat moment klachten van één gebied uit mijn hersenen dus is er gekozen om alleen die tumor te verwijderen. Dit is een hele aparte ervaring maar door een fijn team in de OK is alles goed verlopen. Mijn arts heeft gedurende de operatie heel veel van mijn tumor weg kunnen halen en is het op kweek gezet. Uit pathologisch onderzoek is gebleken dat mijn tumor op dat moment een laaggradig glioom (graag 2) is. Dit houdt op in dat het een langzaam groeiende tumor is. Er is op dat moment geen vervolgbehandeling nodig omdat de operatie zo goed verlopen is.

In 2019 was er over de jaren toch lichte groei zichtbaar van alle drie de tumoren waarvoor ik een jaar lang chemotherapie heb gehad. Dit in de hoop dat het de groei zou stoppen. De scan na de chemo was hoopvol maar een half jaar later in april 2021 bleek er toch iets zichtbaar op de scan wat de arts niet vertrouwde. De scan werd na 3 maanden herhaald en daar was meer groei op te zien. Het nieuws was dat er zo snel mogelijk een tweede operatie moest plaats vinden en met eventuele vervolgbehandelingen om deze groei te stoppen. Ik was net vader geworden en zat hier niet op te wachten maar er was geen keuze.

Na de behandelingen heb ik besloten om mij op mijn fysieke gesteldheid te focussen. Ik ben gaan sporten onder begeleiding waarbij ik merkte steeds fitter te worden. Dit bracht mij op het idee dat ik al eerder ben tegen gekomen. Er wordt vanuit de hersentumoren stichting een project georganiseerd om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Het project dit jaar is dat wij op maandag 24 juli 2023 de Stelvio pas (2758m hoog en 14/24 km lang) gaan beklimmen op de wielrenfiets. Ik voel mij steeds beter en fitter worden en dit is het moment om iets te kunnen bijdrage voor de stichting die geld bijeenbrengt voor onderzoek naar mijn aandoening.